OPGELET: Gratis verzending vanaf €100

 

Favorieten

Mijn account

Winkelmand

 

De meest voorkomende gebitsproblemen bij konijnen

Problemen met het gebit komen vaak voor bij konijnen die als huisdier worden gehouden. Ze kunnen ervoor zorgen dat een konijn moeilijker kan eten of zelfs pijn heeft. Gebitproblemen bij je konijn kunnen als gevolg problemen veroorzaken in het gehele lichaam. Als je konijn hierdoor steeds minder eet – kunnen zijn/haar darmen slechter beginnen werken of mogelijks zelfs stilvallen. Ook door gebitsproblemen kunnen abcessen ontstaan die vaak moeilijk te genezen zijn. Gebitsproblemen dienen bijgevolg snel herkent en behandeld te worden.

Het konijnengebit

Het gebit van een konijn bestaat uit twee ondersnijtanden, twee bovensnijtanden, twee stifttanden en tenslotte nog 22 kiezen. De snijtanden van een konijn kunnen tot 2,5mm per week groeien! Konijnentanden en -kiezen groeien bovendien levenslang door. Als ze dus niet goed afslijten, ontstaan er bijgevolg problemen.  De reden dat de tanden van konijnen wel eens scheef groeien wordt onder andere veroorzaakt omwille van een door het fokken veroorzaakte genetische verandering van de schedel. Doordat de schedelvorm verandert, raken de kiezen elkaar niet meer optimaal en ontstaat er soms een scheef gebit. Een andere reden is vaak het gebrek aan voldoende stro, hooi of andere materialen waarop konijnen kunnen kauwen.

Wat met doorgroeiende tanden?

Als het probleem van doorgroeiende tanden zich voordoet, heeft het konijn zeer veel moeite met voedsel oppakken en kauwen. De onder- en bovensnijtanden kunnen wel ingekort worden door je dierenarts, maar dit wordt steeds minder gedaan omdat hierdoor scheurtjes onderaan de tanden kunnen ontstaan. De enige correcte manier is om de tanden van je konijn te laten slijpen om ze korter te maken.

Wat met aanhoudende problemen?

Bij sommige konijnen is de stand van de snijtanden zo afwijkend dat het simpelweg geen oplossing meer biedt. In dit geval is het beter om de snijtanden te laten trekken. Een konijn kan namelijk zonder problemen leven zonder voortanden.  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies